Είσοδος Μελών

NewsLetter

captcha

Η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη

Mikis2004

Η Ελλάδα και ο πλανήτης Θρηνεί !!

Η Ελλάδα και ο Πλανήτης Υποκλίνεται !!

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για τον κόσμο  των Αγγέλων!!! Ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα και τη Παγκόσμια κοινότητα  του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα. Όσο κανένας Έλληνας σύνδεσε το όνομά του με ολόκληρη τη σύγχρονη πολιτιστική και πολιτική Ιστορία της χώρας.

Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και τη Ν.Δ και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ο Διανοούμενος, ο Ριζοσπάστης, ο Πατριώτης , ο Οραματιστής , ο Ενωτικός , ο Μουσουργός , ο Ρομαντικός, ο Δημιουργός,  ο Αγωνιστής  για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία, Ισότητα , Δικαιοσύνη, Ανθρωπιά,  Παιδεία, με  έργο  οικουμενικό . Μελοποίησε τον Επιτάφιο σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου που χάραξε την Ελληνική μουσική και τη κοινωνία, τα έργα Επιφάνεια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Άξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης άγγελο ΣΙΚΕΛΙΑΝΌ, Μανώλη Αναγνωστάκη, Ανδρέα Κάλβο, Λόρκα.   Η μουσική του στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη αποτελεί για όλον τον πλανήτη διαχρονικά τον ύμνο της Ελλάδας.

Η μελοποίηση επάνω στον Πάμπλο  Νερούδα συγκλόνισε τη Λατινική Αμερική.

Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συνελήφθη για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίστηκε. Στη συνέχεια, διέφυγε στην Αθήνα όπου οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ και εκτέλεσε χρέη διαφωτιστή στον Πέμπτο Τομέα της ΕΠΟΝ, ενώ αγωνίστηκε και σαν διμοιρίτης της Μεταξωτής διμοιρίας του 1ου τάγματος της Νέας Σμύρνης κατά τα Δεκεμβριανά . Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εξορίστηκε στην Ικαρία. Μετά τη γενικευμένη αμνηστία που έδωσε η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη πέρασε στις ένοπλες ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Αθηνών στην ομάδα του Παύλου Παπαμερκουρίου. Συνελήφθη ξανά στο σπίτι του πατέρα του και βρέθηκε ξανά εξόριστος στην Ικαρία σε συνθήκες πειθαρχηµένης διαβίωσης. Εκεί έγραψε το έργο «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» στη μνήμη του Βασίλη Ζάννου που εκτελέστηκε το 1948. Στη συνέχεια, στάλθηκε στο στρατόπεδο της Μακρονήσου όπου βασανίστηκε μέχρι παράλυσης.. Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη» της οποίας εκλέχθηκε πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέχτηκε και βουλευτής της ΕΔΑ. Με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, άρχισε ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη. Ακολούθησε η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Η περίοδος αυτή τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Άρθουρ Μίλερ και ο Χανς Άισλερ.

Το 1974 με την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα. Πολλά από τα έργα που έγραψε κατά τη διάρκεια της επταετίας εκδόθηκαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης («Ο ήλιος και ο χρόνος», «Τα Λαϊκά», «Τα τραγούδια του Ανδρέα», «Λιανοτράγουδα», «Κάντο Χενεράλ», «Επιφάνεια Αβέρωφ». Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1974 κατέβηκε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1978 μετά από πρόταση που δέχτηκε αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το 1981 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ενώ το ίδιο έγινε και το 1985. Το 1990 με τη διάσπαση του ΚΚΕ αποφάσισε να εκλεγεί ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και διατέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.

Το 1990 έδωσε 36 συναυλίες σε ολη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστείας.

Ιδρύει τους Λαμπράκηδες, , όπου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος τους.

Το έργο του γρήγορα απέκτησε παγκοσμιότητα και έγινε το αναμφίβολο μουσικό συνώνυμο της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Κατά τη δικτατορία ο Μίκης Θεοδωράκης φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Υποκλινόμαστε στον Άνθρωπο Μίκη που σημάδεψε ανεξίτηλα το Λαό μας, την Πατρίδα μας και την παγκόσμια κοινότητα. Εκφράζουμε από καρδιάς τα ειλικρινή συλλυπητήρια  στην οικογένεια του .

Νομοθεσία

Τελευταία Νέα